Εργαστήριο Παραδοσιακών Υποδημάτων
Χειροποίητα Παραδοσιακά Παπούτσια, Τσαρούχια, Παπούτσια Χορού & Μπότες

Η Kogias Art – Η Ιστορία μας

Η ιστορία του ονόματος Κόγιας ξεκινά το 1910. Θεμελιωτής υπήρξε  ο Αντώνιος Κόγιας ο όποίος χάρη στην εξαιρετική του τέχνη έγινε γνωστός και πέρα από τα όρια της θεσσαλίας. Κατασκεύαζε τσαρούχια γουρουνοτσάρουχα και άλλα τοπικά υποδήματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Καστανιά τα χρόνια εκείνα ήταν Κεφαλοχώρι με πολλά εργαστήρια τσαρουχιών, ραφτάδων, σιδεράδων, εμπόρων κ.α ένα χωριό με σχολείο όπου φοιτούσαν πάνω από 200 μαθητές. Ήταν επίσης και πέρασμα των Σαρακατσαναίων από και προς τα χειμαδιά και τα Άγραφα.

Τον Αντώνιο Κόγια διαδέχθηκε ο γυιός του Ευάγγελος ο οποίος το 1971 μετέφερε το εργαστήριο του στην Καρδίτσα για τον απλό λόγο ότι από τα χωριά ο κόσμος σιγά σιγά έφευγε για τα αστικά κέντρα. Όλοι θυμούνται τον μπάρμπα Βαγγέλη και το εργαστήριο του στην οδό Κουμουνδούρου όπου επισκεύαζε υποδήματα και που και που κατασκεύαζε και κανένα ζευγάρι τσαρούχια καθόσον μόνο ελάχιστοι πλέον φορούσαν τααρούχια. Αργότερα και για βιοποριστικούς λόγους ασχολήθηκε και με το εμπόριο υποδημάτων. Μετά το 1980 οι χορευτικοί σύλλογοι άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται και η δουλειά της κατασκευής των τσαρουχιών αυξήθηκε αισθητά.

Την τέχνη την συνεχίζει ο γυιός του Βαγγέλη, ο Ηλίας, ο οποίος μετέφερε το εργαστήριο στην Καστανιά Καρδίτσας εκεί όπου κάποτε ο παππούς Αντώνιος ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο.

Σήμερα το εργαστήριο κατασκευάζει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, γυναικεία με μπαρέτα και δετά, παντούφλες νησιώτικες,  ανδρικά δετά χορού, σελάχια καθώς επίσης και στιβάνια κρητικά και ποντιακά. Με τις οδηγίες παλαιών κρητικών μαστόρων τα στιβάνια που κατασκευάζει σήμερα το εργαστήριο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αυθεντικά των καλών μαστόρων της Κρήτης.

Η Εμπειρία μας – Η Ειδίκευσή μας.

Το εργαστήρι μας βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση με το πρώτο εργαστήριο, που ιδρύθηκε το 1910. Εδώ κατασκευάζουμε κατά παραγγελία, χειροποίητα, ποιοτικά, παραδοσιακά παπούτσια και μπότες.

Παραδοσιακά Παπούτσια Χορού.

Γυναικεία latin, δετά και μπαρέτες. Ανδρικά δετά και παντούφλες.

Τα γυναικεία με μπαρέτα εφαρμόζονται σε ειδικά καλαπόδια χορού, με χρήση ειδικού πάτου cotton, για άνετη και ευχάριστη εφαρμογή και ειδική αντιολισθητική σόλα για ατέλειωτες ξεκούραστες ώρες χορού.

Τα γυναικεία Latin είναι με μπαρέτα, δέρμα αδιάβροχο, ειδικό πάτο, και ειδική σόλα. Φοριούνται και για παραδοσιακούς χορούς.

Τα δετά γυναικεία, χρησιμοποιούνται κυρίως από τα λύκεια των Ελληνίδων και έχουν από πάνω δέρμα αδιάβροχο και ειδικό πάτο cotton σε ειδικά καλαπόδια χορού με αντιολισθητική σόλα.

Τα ανδρικά χορού είναι πολλών ειδών. Εδώ περιλαμβάνονται οι νησιώτικες παντούφλες και τα δετά, που φοριούνται από διάφορους συλλόγους.

Τσαρούχια & Γουρουνοτσάρουχα.

Κατασκευάζονται με τον παλαιό αυθεντικό τρόπο, εξολοκλήρου χειροποίητα.

Κρητικά Στιβάνια

Αυθεντικά κρητικά στιβάνια, με άψογη εφαρμογή, κατασκευασμένα με αρίστης ποιότητας δέρματα. Το επανώδερμα είναι αδιάβροχο (από μοσχάρι), η φόδρα γίδινη και η σόλα δερμάτινη ραφτή.

Μπότες Ιππασίας

Κατασκευάζουμε μπότες ιππασίας όλων των τύπων (ιταλικού τύπου, γερμανικού τύπου κλπ.), ανδρικές και γυναικείες. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά και η κατασκευή γίνεται κατά παραγγελία στα μέτρα σας. Χρησιμοποιούμε δύο καλούπια, όσον αφορά την μύτη, δηλαδή και μυτερές και τετράγωνες, σε όλα τα μεγέθη από 35 νούμερο και πάνω.

Οι μπότες μας εφαρμόζουν τέλεια στο πόδι του αναβάτη και συγκρίνονται μόνο με τις πιο ποιοτικές μπότες του εξωτερικού.

Custom-Tailor Made Shoes & Boots.

Σελάχια.

Σελάχια αυθεντικά, κεντημένα με δερμάτινες λωρίδες στο χέρι.

Στο εργαστήριο μας κατασκευάζουμε κατά παραγγελία, ειδικά παπούτσια και μπότες, από την ελληνική παράδοση.
Για την κατασκευή των υποδημάτων μας, χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά και τις καλύτερες φόρμες.

Δείτε τα Παπούτσια, τις Μπότες μας & τις Τιμές